De juiste dagelijkse verzorging voor een paard is belangrijk

zweet dekens paard

De juiste dagelijkse verzorging voor een paard is belangrijk

Het is erg belangrijk om je paard dagelijks te verzorgen. Door hier iedere dag genoeg aandacht aan te besteden, bouw je een betere band op met een paard. Bovendien blijf je hiermee altijd op de hoogte van de gezondheid van je paard. Er vergt dagelijks wel veel tijd en inzet om je paard optimaal te verzorgen. Maar wat is dan de juiste dagelijkse verzorging voor een paard?

Beweging

Een paard heeft veel beweging nodig. Daarnaast is het van belang dat ze ook intensieve bewegingen kunnen uitvoeren. De conditie van een paard wordt namelijk geleidelijk opgebouwd. Wanneer je met een paard hebt getraind en hij flinke lichamelijke inspanning heeft geleverd, stijgt de temperatuur van het paard. Hiervoor kan het handig zijn om zweet dekens aan te schaffen. Een zweetdeken helpt namelijk bij de regulering van de temperatuur van het paard.

Bescherm je paard tegen de zon

Bescherm je paard tegen de zon met een zomer deken. Zomerdekens kunnen je paard koel en comfortabel houden op warme zomerdagen… het klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is precies wat zomerdekens voor je paard doen. Zomerdekens zijn namelijk gemaakt van ademende, lichtgewicht materialen. Hierdoor blijft je paard op de juiste lichaamstemperatuur en blijft hij gezond en ontspannen.

Poetsen

Een paard borstelen doe je niet alleen om de huid mooi zacht en glanzend te houden, maar ook om de huid gezond te houden. Daarnaast zorgt een dagelijkse poetsbeurt voor een verbeterde bloedsomloop en masseer je ook gelijk de spieren van een paard. Bij het poetsen van een paard kan je het beste beginnen met een rubberen kam. Vervolgens ga je met een harde borstel nog een keer over het paard heen tegen de haargroei in. Hiermee haal je het vuil uit de vacht en benen van het paard. Tijdens het poetsen van een paard, kun je zien hoe gezond het paard is. De vacht, hoeven, gedrag en houding van een paard kunnen je veel vertellen over de gezondheid.

Manen en staart

Naast de vacht en de benen van een paard is het van belang om dagelijks ook de manen en staart van een paard te verzorgen. Met een borstel kun je de manen en staart van een paard ontklitten en schoonmaken. Bij het borstelen van de manen van een paard is het belangrijk om dit voorzichtig te doen zodat je niet teveel haren uittrekt. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig de staart bij te knippen zodat een paard hier niet per ongeluk op gaat staan.

Mest

Een onderdeel van de dagelijkse verzorging van een paard is het uitmesten van de stal. Verwijder hierbij iedere dag de verse drollen. Alle vieze plekken en nat stro dienen verwijderd te worden uit de stal. Het overgebleven stro kun je dan weer aanvullen met nieuw en schoon stro. Het geheel leegmaken en verversen van de stal, gebeurt vaak op een maandelijkse basis.