Welk prijskaartje heeft een dierenarts gemiddeld?

prijzen dierenarts

Welk prijskaartje heeft een dierenarts gemiddeld?

Ben je een dierenvriend? Dan hoort daar van tijd tot tijd een bezoekje aan de dierenarts bij. Wist je dat er grote verschillen zijn tussen de kosten van allerlei behandelingen bij deze of een andere dierenarts? We zetten voor jou even de gemiddelden op een rij, zodat je een idee hebt van waar jouw dierenarts zich ergens in het rijtje bevindt. Gemakshalve geven we prijzen voor behandelingen van hond en kat. De prijzen zullen natuurlijk een beetje afwijken van jouw dierenarts in de buurt, maar in grote lijnen komt het hier op neer.

Een gewoon consult

De prijs voor een gewone consultatie van zo’n tien tot twintig minuten op afspraak (dus geen spoed- of weekendconsult) bedraagt zowel voor een hond als voor een kat zo’n 34 euro.

Periodieke inenting

Voor een periodieke inenting verschillen de prijzen lichtjes. Dit komt doordat het vaccin ook anders is. De prijs is all-in, dus consult is inbegrepen. Voor een hond betaal je gemiddeld een goede 49 euro. Voor een kat is dat bedrag niet veel lager met 47 euro.

Castratie en sterilisatie

Hier zijn de verschillen veel groter. Een castratie (de volledige ingreep van het jonge mannelijke huisdier met inbegrip van nazorg en medicijnen) kost bij de hond 156 euro. Bij een kat is dat bijna 100 euro goedkoper, namelijk 61 euro. Voor een sterilisatie (de volledige ingreep van het jonge vrouwelijke huisdier, nazorg en medicatie inbegrepen) betaal je 291 euro bij de hond. Bij een kat is dit bedrag weer een heel stuk lager met 125 euro.
Castratie en sterilisatie kunnen soms duurder uitvallen wanneer speciale narcose en bewaking aanbevolen zijn.
De gemiddelde prijzen bij honden zijn hoger omdat een hond vaak veel verschilt in gewicht en grootte met andere honden en het gemiddelde dus doet stijgen. Katten daarentegen zijn meestal even groot en zwaar.

Een dierenverzekering is handig

Geschrokken van deze bedragen? Dan wordt het tijd om een dierenverzekering te nemen, wil je op beide oren kunnen slapen. De ene verzekering is echter de andere niet. Bekijk goed de kleine lettertjes om te weten te komen welke dekking er is. Soms is bijvoorbeeld sterilisatie inbegrepen en soms niet. Op overstappen.nl/dierenverzekering/ kan je terecht om onafhankelijk verschillende huisdierenverzekeringen vergelijken. Deze tool helpt je om de passende verzekering te kiezen die aangepast is aan je persoonlijke wensen en jouw budget. Met een dierenverzekering kom je nooit meer voor verrassingen te staan.