Het dierenpaspoort

dierenpaspoort

Het dierenpaspoort – Wanneer je een puppy of een kitten koopt is het van belang dat dit huisdier gezond opgroeit. Begin daarom altijd met een bezoek aan de dierenarts als jij het dier hebt gekocht. Dit hoeft niet de eerste dag. Laat het dier eerst aan de nieuwe situatie wennen. Maak daarna een eerste afspraak bij de dierenarts om je nieuwe huisdier te laten onderzoeken. Het is belangrijk dat dit in een ontspannen sfeer gebeurt. Het dier onthoudt deze eerste nieuwe indrukken namelijk heel erg goed. De dierenarts vertelt welke enting er nu nodig is en geeft deze. Hij of zij onderzoekt het dier.

Deze handelingen (waaronder het betasten) zijn allemaal van belang. De oren en ogen worden gecontroleerd, het gewicht, de hartslag enz. Deze gegevens worden in een dierenpaspoort vastgelegd. Ook de datum wordt erbij vermeld zodat je altijd kunt nakijken wanneer de volgende enting en/of klinisch onderzoek dient plaats te vinden.

Het dierenpaspoort is belangrijk als je naar het buitenland gaat. Het geeft aan dat het dier ingeënt is. Wanneer je jouw dier in een pension onderbrengt tijdens jouw vakantie bijvoorbeeld, heb je het dierenpaspoort nodig. Een pension vraagt altijd naar een dierenpaspoort en neemt alleen die dieren op, die ingeënt zijn. Zij neemt uiteraard geen enkel risico. Het vaccineren van je huisdier is van belang voor het dier zelf en voor zijn of haar omgeving. Bespaar daarom nooit op deze kosten.

De fokker en het dierenpaspoort

Wanneer jij je puppy koopt bij een fokker, dan krijg je bij het ophalen van je hond het dierenpaspoort mee. Daarin staan de naam van de fokker, de entingen en de onderzoeken die de puppy heeft gehad. Er staat in vermeld dat de hond is ontwormd en dat er een klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden met de resultaten daarvan. Voor de identificatie van het dier is het belangrijk dat er een chipnummer bekend is, ook dat staat in het dierenpaspoort. Het dierenpaspoort geeft je zekerheid dat het dier is gechipt en onderzocht door een dierenarts. Alle volgende vaccinaties worden vastgelegd in het paspoort.