Worden de kosten van dierenarts vergoed?

Worden de kosten van dierenarts vergoed

Worden de kosten van dierenarts vergoed?

In deze tijden is het belangrijk om een huisdierenverzekering af te sluiten wanneer je een huisdier hebt. Zeker als je een huisdier hebt dat ook nog eens zeer vatbaar voor ziektes is. Een misvatting is namelijk dat zorg voor dieren goedkoper zou zijn dan zorg voor mensen. Natuurlijk is dat in veel gevallen wel zo, maar voor bepaalde behandelingen bij een dierenarts betaal je toch flink wat geld en dan is het zeker aan te raden om een huisdierenverzekering af te sluiten. Maar natuurlijk vraag je je af wat er precies wordt vergoed bij een huisdierenverzekering. In dit artikel lees je daar meer over.

Welk pakket?

In hoeverre de kosten voor behandelingen worden vergoed is afhankelijk van het pakket waar je voor kiest. Het verschilt per verzekeraar welke soorten pakketten er zijn en de manier hoe het wordt gedekt, maar we kunnen even een verzekering als voorbeeld geven ter indicatie. Het mechanisme van de verschillende verzekeraars werkt namelijk meestal wel hetzelfde, dus het voorbeeld biedt veel soelaas.

Basispakket

In het basispakket betaal je logischerwijs de minste premie, maar daar krijg je dan ook de minste vergoeding voor terug. In de regel geldt dat je in het basispakket operaties vergoed krijgt tot en met 80% van de totale kosten. Let wel: hier zit uiteraard een maximum op en die ligt bijvoorbeeld rond €3000. In andere pakketten is dat maximum in de regel hoger, maar als je zeker weet dat de kans klein is dat er grote operaties worden uitgevoerd, hoef je in principe niet altijd per se een duurder pakket af te sluiten. Naast de operaties zijn er nog meer kosten verbonden aan een huisdier dat verzorging nodig heeft. Voor medicijnen geldt in de regel ook dat je 80% vergoed krijgt en bij consulten en onderzoek krijg je 50% vergoeding. Het punt is dat het ook kan zijn dat je hond specialistische of preventieve zorg nodig heeft. In het basispakket wordt dit helaas niet vergoed, dan moet je een ander pakket nemen.

Pluspakket

In veel gevallen is het pluspakket hetzelfde als het basispakket, maar er zijn een aantal verschillen te constateren. Het eerste verschil is dat de maximale vergoeding €4000 is in plaats van €3000. Daarnaast krijg je bij onderzoeken niet 50% vergoed, maar 75%. Natuurlijk betaal je daar wel extra premie voor per maand en moet je zelf berekenen of het een beetje uit kan. Daarnaast wordt specialistische zorg vergoed tot 50% van het totale bedrag. Als het gaat om preventie zorg dan geldt hetzelfde als bij het basispakket.

Totaalpakket

Bij het totaalpakket heb je een maximale vergoeding van €5000. Het verschil tussen het totaalpakket en het pluspakket zit hem vooral in het percentage dat wordt vergoed bij specialistische zorg en preventieve zorg. Bij specialistische zorg wordt er een percentage van 80% vergoed en bij preventieve zorg wordt er vergoed tot en met €60. Voor de rest maakt het weinig verschil. Dus je moet goed afwegen welk pakket uiteindelijk bij je past, want er zijn veel verschillende pakketten en iedereen zijn situatie is anders. Een dierenverzekering vergelijken doe je via een vergelijkingssite, zoals bijvoorbeeld Totaalbesparen.com